Vizualizare mesaje fără răspuns | Vizualizare subiecte active Acum este Mie Dec 19, 2018 6:13 am



Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Evaluarea trofeului de caprior 
Autor Mesaj
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mar Noi 27, 2007 11:14 am
Mesaje: 5608
Localitate: Buzau
Mesaj Evaluarea trofeului de caprior
I. MASURATORI:
-se efectueaza la lungimi,in cm,cu o precizie de 1mm.
1.LUNGIMEA PRAJINILOR: masurarea se face pe partea exterioara a prajinii (cornului), incepand de la partea inferioara a rozetei, pana la varf, urmarindu-se curba prajinii. Ruleta nu se pasa in scobitura sau in unghiul format intre rozeta si corn. Se masoara fiecare prajina, se face suma,apoi media, dupa care se inmulteste cu coeficientul 0,5 pentru stabilirea punctajului.
2.GREUTATEA TROFEULUI: se ia in grame,dupa trecerea a 3 luni de la data recoltarii. La trofeul cu maxilarul superior intreg (fara maxilarul inferior) se scad 65 pana la 90g,iar ceea ce rezulta inmultindu-se cu coeficientul 0.1 pentru stabilirea punctajului.
3.VOLUMUL COARNELOR: se stabileste in cm cubi,prin introducerea trofeului (prajinilor,inclusiv a rozetelor) intr-un vas umplut cu apa, dar fara cilindrii frontali si craniu. Practic se lucreaza astfel: treofeul cantarit in aer a avut de exemplu 450g,iar scufundat in apa 300g; diferenta de 150 g echivaleaza cu 150 cm cubi,care se inmulteste cu coeficientul de 0.3 si rezulta punctajul acordat pentru volum.
1.DESCHIDEREA COARNELOR: reprezinta distanta cea mai mare intre coarne sau dintre varfurile principale ale coarnelor; ea se calculeaza cu ajutorul formulei: deschiderea,in cm x 100/lungimea medie a coarnelor,in cm. Se acorda urmatorul punctaj, in functie de procentul rezultat:
  -sub 30,01%, deschidere foarte ingusta..............................0 puncte;
  -de la 30,01% pana la 35,00%, ingusta..............................1 punct;
  -de la 35,01 pana la 40%, mijlocie.....................................2 puncte;
  -de la 40,01 pana la 45,00%, buna....................................3 puncte;
  -de la 45,01 pana la 75,00%, foarte buna...........................4 puncte;
  -peste 75,00%,decshiderea se considera anormala..............0 puncte.

  II. ADAOSURI
Se acorda urmatorul punctaj pentru frumusete pe baza urmatoarelero criterii:
1. CULOAREA:
-deschisa sau vopsita artificial...............................................0 puncte;
-galben sau maron (brun) deschis.........................................1 puncte;
-maron (brun) mijlociu.........................................................2 puncte;
-maron (brun) inchis............................................................3 puncte;
-inchisa, aproape neagra......................................................4 puncte.
2. PERLAJUL:
-neted, aproape fara perlaj....................................................0 puncte;
-slab perlat...........................................................................1 puncte;
-mijlociu perlat (perle mici, dar numeroase)............................2 puncte;
-bine perlat (perle mici pe toate partile coarnelor)....................3 puncte;
-foarte bine perlat (perlaj bogat pe toate partile coarnelor)........4 puncte;
3. ROZETELE:
-slabe (scunde,mici cu diametrul mic).....................................0 puncte;
-mijlocii (in form de jnur, slab perlate)....................................1 puncte;
-bune (in forma de cununa si destul de inalte).........................2 puncte;
-mari (inalte si cu diametrul mare)..........................................3 puncte;
-foarte mari...........................................................................4 puncte.
4. VARFURILE RAMURILOR:
-boante si putin pronuntate.....................................................0 puncte;
-boante si de marime medie....................................................1 puncte;
-ascutite si poleite in alb..........................................................2 puncte;
5. SIMETRIE SI CALITATE:
Se pot acorda maximum 5 puncte, din care 3 puncte se dau pentru simetrie si proportionalitate, iar 2 puncte pentru ramificatiile si anume cu:
-varfuri normale........................................................................0 puncte;
-varfuri bune.............................................................................1 puncte;
-varfuri foarte bune....................................................................2 puncte;


III. PENALIZARI (scaderi pentru defecte):
Se aplica pana la 5 puncte penalizari pentru defecte, din care maxim 3 puncte pentru neregularitate la coarne si deschidere anormala, iar restul de 2 puncte se scad pentru ramificatii (varfuri) si anume:
-fara varfuri sau cu varfuri foarte scurte.......................................2 puncte;
-varfuri numai pe un corn sau slabe.............................................1 puncte;
-varfuri normale.........................................................................0 puncte.

Elementele care au ponderea cea mai mare la determinarea valorii trofeului de caprior sunt volumul coarnelor si greutatea lor.

_________________
[color=#008000]Doamne, binecuvanteaza cu zambet ispravile mele trecute si ingaduie sa ajung a povesti prietenilor mei pe cele viitoare![/color]


Ultima oară modificat de Anonymous pe Lun Iun 02, 2008 5:13 pm, modificat 1 dată în total.



Dum Iun 01, 2008 6:45 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mar Noi 27, 2007 11:14 am
Mesaje: 5608
Localitate: Buzau
Mesaj R?spuns: Evaluarea trofeului de caprior
datele scrise mai sus sunt din lucrari mai vechi asa ca daca sunt cunoscatori si observa vreo neconcordanta rog sa-mi atraga atentia...am scris cele de mai jos in ideea ca ne pot ajuta atat in luarea decieziei de a trage atunci cand suntem in fata unui potential trofeu dar si, de ce nu, intr-o evaluare personala sumara a trofeului dobandit...chiar sunt curios daca este cineva de pe forum care a facut sau face evaluarea trofeelor de caprior?! nu se stie cand avem nevoie ;)

_________________
[color=#008000]Doamne, binecuvanteaza cu zambet ispravile mele trecute si ingaduie sa ajung a povesti prietenilor mei pe cele viitoare![/color]


Ultima oară modificat de marius_p pe Joi Iun 12, 2008 9:50 am, modificat 1 dată în total.



Mar Iun 03, 2008 11:38 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7871
Localitate: Bistrita
Mesaj R?spuns: Evaluarea trofeului de caprior
Cateva observatii ar exista, legat de stabilirea volumului, exista o alta formula prin care poti calcula punctajul pentru volum si greutate la un loc, metoda voltz(cred ca am scris bine) inmultesti greutatea cu  0,225. Pentru ca este greu sa stabilesti volumul acasa.
  La acordarea punctajului pentru: perlaj, rozete, simetrie, etc...trebuie sa fiti obiectivi, cine a vazut multe trofee la viata lui stie sa evalueze corect...sunt tapi cu un perlaj extraordinar-iesit din comun-doar aia merita punctaj maxim, sau rozete de peste 2,5 cm in grosime, aia merita punctaj maxim, etc...


Ultima oară modificat de mmarius pe Mie Iun 04, 2008 8:54 am, modificat 1 dată în total.



Mie Iun 04, 2008 8:48 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Mar Noi 27, 2007 11:14 am
Mesaje: 5608
Localitate: Buzau
Mesaj R?spuns: Evaluarea trofeului de caprior
greutatea trofeului cu craniu si cilindri fronatli??

_________________
[color=#008000]Doamne, binecuvanteaza cu zambet ispravile mele trecute si ingaduie sa ajung a povesti prietenilor mei pe cele viitoare![/color]


Mie Iun 04, 2008 8:54 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7871
Localitate: Bistrita
Mesaj R?spuns: Evaluarea trofeului de caprior
Da, craniul intreg se scade 90 gr apoi se inmulteste cu 0,225. Si se obtine punctajul cumulat al volumului cu greutatea.


Mie Iun 04, 2008 9:15 am
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru nou
Membru nou

Status: Neconectat
Membru din: Mar Oct 20, 2009 3:14 pm
Mesaje: 78
Mesaj Răspuns: Evaluarea trofeului de caprior
Conform Ord.418 din 2005 se pare ca nu se mai foloseste metoda "voltz".


Mie Aug 25, 2010 9:13 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Oct 13, 2012 1:03 pm
Mesaje: 284
Localitate: Sibiu
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
Am facut si eu niste calcule pentru a vedea ce punctaj are un trofeu de caprior
are 478 grame (cu craniu cu tot),lungimea prajinilor de 21 cm dreptul,23 cm stangu
deschiderea de 17,4 cm(eu am dat 3 puncte),culoare nu prea reusita (eu am dat 1 punct)
perlaj 0 puncte,rozete 0 pouncte .varfurile ramurilor o puncte ,simetrie si calitate 2 puncte.
Am calculat lungimea prajinilor am facut media am inmultit cu coeficientul de 0,5,pe urma lam cantarit pe un cantar electronic avea 478 grame ,am scazut 90 de grame mia dat 388 grame am inmultit cu 0,1 mia dat 38,80 puncte,la volum am inmultit 388 cu 0,225=87,30
Dupa aceea i-am dat punctajele de mai sus deschidere 3 ,puncte culoare 1, perlaj 0
rozete 0, varfurile ramurilor 0,simetrie si calitate 2 puncte ,penalizari 4 puncte
si mi-a dat total =139 puncte cic
acum nu stiu puteti calcula si dumneavoastra sa ma conving ca am procedat corect???


Joi Oct 10, 2013 4:04 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7871
Localitate: Bistrita
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
Nu este crect, fara sa citesc ce ai facut, un trofeu de 478 nu are cum sa iasa aur. Bronz poate dar nu aur!


Joi Oct 10, 2013 6:32 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Avatar utilizator
Administrator
Administrator

Status: Neconectat
Membru din: Joi Sep 06, 2007 11:20 pm
Mesaje: 7871
Localitate: Bistrita
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
Hai sa o luam pe rand:
Greutatea=478-90=388 x0,225= 87,5 puncte -metoda Volz
Prajinile 21+23=44/2= 22 puncte
Culoarea 1 punct, la deschidere iti iese 0 puncte. Adica, deschiderea 17,4x100/22=79% adica anormala!
Frumusete, simetrie, calitate nu cred sa fie cazul, deschiderea anormala, sa zicem 1 punct.
In mare 87,5+22+1+1=111,5 asta fara sa vedem trofeul, din ce ai spus tu!


Joi Oct 10, 2013 7:24 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat YIM
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Oct 13, 2012 1:03 pm
Mesaje: 284
Localitate: Sibiu
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
ok inteleg, dar de ce e anormala deschiderea are doar 17,4 nu 22 sau 24 cm,ma puteti lamuri putin si ati calculat 7,4x100/22=79% , exista ceva formula sau de unde ati luat
100/22=79%,ma scuzati dar de aceea va intreb ca nu stiu iar pe viitor probabil voi avea nevoie.
Toata Stima Multumesc pentru timpul acordat.


Vin Oct 11, 2013 6:52 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6925
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
Cam cat scade in greutate un trofeu?
Adica cand elimina toata apa?
La 3-4 ani le fac o curatire amanuntita si-i albesc din nou, iar la cantarire au scazut in medie 30 g
Oare mai or sa mai scada?

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Vin Oct 11, 2013 8:00 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Oct 13, 2012 1:03 pm
Mesaje: 284
Localitate: Sibiu
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
nu o sa mai scada, de cand e proaspat pana se usca scade in jur de 40 de grame, asta dupa experienta mea acum asteptam si alte opinii.....


Sâm Oct 12, 2013 11:03 am
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Moderator
Moderator

Status: Neconectat
Membru din: Dum Mai 18, 2008 4:54 pm
Mesaje: 6925
Localitate: Focsani
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
Prima cantarire am făcut-o la 3 luni de la recoltare.
400 g.
Cu siguranţă, dacă-l cantaream la câteva zile de la impuscare, avea alt gramaj....
La aproape 4 ani, cantarire... 370 g...
Altele aproximativ la fel.

_________________
Blaser R93 8x57 IS
Heym 222/16
Suzuky Samurai


Sâm Oct 12, 2013 1:36 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Avatar utilizator
Membru de onoare
Membru de onoare

Status: Neconectat
Membru din: Lun Ian 28, 2008 4:43 pm
Mesaje: 1245
Localitate: Pincota
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
jon scrie:
ok inteleg, dar de ce e anormala deschiderea are doar 17,4 nu 22 sau 24 cm,ma puteti lamuri putin si ati calculat 7,4x100/22=79% , exista ceva formula sau de unde ati luat
100/22=79%,ma scuzati dar de aceea va intreb ca nu stiu iar pe viitor probabil voi avea nevoie.
Toata Stima Multumesc pentru timpul acordat.


Determinarea punctajului (adaosului) ce se acorda pentru deschiderea trofeului se stabileste in functie de raportul procentual dintre deschiderea trofeului si media lungimii prajinilor.
Tu ai spus ca trofeul are o deschidere de 17,4 (nu prea imi vine a crede :o ) iar prajinile 21 si 23, deci o medie de 22, de aici calculul lui @mmarius 17,4X100/22= 79%. Nu poti sa dai 3 puncte din moment ce Ordinul 418 iti spune sa dai 0 puncte la deschidere peste 75%


Joi Oct 17, 2013 10:55 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Membru activ
Membru activ

Status: Neconectat
Membru din: Sâm Oct 13, 2012 1:03 pm
Mesaje: 284
Localitate: Sibiu
Mesaj Re: Evaluarea trofeului de caprior
ok am inteles, sunt incepator de aceea am intrebat cum sta treaba in cazul de fata, nu stiam cum se procedeaza in acoradrea punctajului la deschidere, in carte pasii ce trebuie urmati sunt descrisi pe scurt.Iar trofee cu asemenea deschidere nu sun o raritate, 17 ,4 cm , am vazut si cu deschidere de peste 22 cm ......


Lun Oct 21, 2013 5:06 pm
Profil Trimiteţi mesaj privat
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Răspunde la subiect   [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

>

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Webdesign
Webdesign
Translation/Traducere: phpBB România